pátek 23. října 2015

Bramborovo-oříškové muffiny se svěžím krémem a karamelizovanými hruškami (od 2 - 3 let)


Ano, čtete správně: jsou z brambor! A protože díky tomu neobsahují žádnou mouku, jsou nejen zdravější, ale i bezlepkové. U dcery mělo toto těsto obrovský úspěch i samotné, ale krém a karamelizované hrušky posouvají tuto buchtičku ještě o level výš, takže určitě vyzkoušejte vše dohromady.

Tento recept vznikl vlastně náhodou. Jednoho hezkého dne totiž zaklepal pan pošťák a přinesl balíček, jehož obsahem byly hrušky, oříšky, brusinky a žervé. Pak už jen krátký vzkaz o tom, abych zapojila fantazii a vymyslela z obsahu zásilky nějakou zajímavou svačinku. A výzvy, ty já prostě miluju! (#rohlikcz, #startit2015, #riznidotoho)

Budeme potřebovat:

  • 400g vařených a nastrouhaných brambor
  • cca 200g cukru (150g do těsta, 60g cukru na karamel a 40g do krému - vše ale přibližně, řiďte se dle své chuti a ochutnávejte ;))
  • 4 vejce
  • 150g sekaných vlašských ořechů
  • poctivá hrst brusinek
  • oříšek másla
  • skořice dle chuti (nemusí být)
  • 1 velká hruška
  • cca 240g žervé natur 


Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemném struhadle. Vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo medem), vmíchejte strouhané brambory, sekané vlašské ořechy, brusinky a trošku skořice. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nalijte do muffinových košíčků. Těsto neobsahuje žádné kypřící látky a je nadýchané hlavně díky přítomnosti bílků, takže při plnění košíčků nemusíte počítat s tím, že by těsto nějak znatelně vyběhlo vzhůru a můžete je tedy naplnit až téměř po okraj (malinko by vám ale vyběhnout mělo). Pečte při 180°C dozlatova, mělo by to trvat přibližně 20 minutek. 

Na krém vyšlehejte žervé s cukrem nebo medem. Než jej dáte do tvořícího sáčku, nechte jej pořádně vychladit v lednici. Pak teprve tvořte ozdobnou čepičku na muffinech. Na samotný vrcholek báboviček přidejte ještě karamelizované hrušky. Ty vytvoříte tak, že rozpustíte v pánvi oříšek másla, pokladete na plátky nakrájenou hruškou, kterou bohatě zasypete cukrem a zahříváte do té doby, dokud se z cukru nevytvoří karamel. 

Dětská specifika:
  • těsto obsahuje poměrně velké množství ořechů, které jsou tabulkově doporučovány od 2 - 3 let, proto taky takto věkově zařazuji i celý recept. Ostatní suroviny jsou sice vhodné i pro mnohem menší děti, ale ořechy by v těstě zřejmě zásadně chyběly. 

5 komentářů:

  1. Tak ty vypadají opravdu nádherně! :-) O to víc je zajímavé, že jsou z bramborového těsta.. Myslím si, že tohle by návštěvu hodně zaujalo :-))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to takové strašně zvláštní to těsto. Samotné mě to až tak neoslovilo, ale dohromady je to opravdu super kombinace a doporučuju vyzkoušet ;)

      Vymazat
  2. Wooow ,tak toto vyzerá super :) nech by som sa do nich pustila :D

    OdpovědětVymazat
  3. taky uvažuju nad tím, že je vyzkouším, vypadají opravdu lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. My uz zkusili a i navsteva moc chvalila.

    OdpovědětVymazat