Tento koláč dělám moc ráda. Je totiž báječně univerzální a hodí se do něj jakékoliv ovoce. Výborný je například i s rebarborou, třešněmi či meruňkami...
Na těsto (pro nižší koláč vystačí i na klasický větší plech):
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 bílý jogurt (150ml)
- 1 prášek do pečiva
- mléko dle potřeby
- ovoce dle potřeby
Na makovou náplň:
- 200g mletého máku
- 250ml mléka
- 2 - 3 lžíce moučkového cukru
- rum dle chuti
Na drobenku:
- 5 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce pískového cukru
- 2 lžíce másla
Těsto se připravuje naprosto klasickým způsobem: vejce vyšlehat s cukrem do pěny, přidat olej, jogurt, mouku a prášek do pečiva. Mléko přidejte jen v případě potřeby, aby šlo těsto pohodlně vylít na plech. Ten vystelte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou. Nalijte těsto, naskládejte ovoce a zasypte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním mouky, cukru a změklého másla. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně půl hodiny.
Pokud budete chtít dát do koláče i mák, pak jej v hrnci zalijte mlékem a chvíli za stálého míchání vařte. Oslaďte a dochuťte troškou rumu. Navrstvěte na těsto, poté vyskládejte ovocem a zasypejte drobenkou.
Jednoduchý a výborný koláč. Jako ovoce jsem použila třešně.
OdpovědětVymazat