čtvrtek 20. srpna 2015

Litý drobenkový koláč, tentokráte s mákem a švestkami (od 1 roku)

Tento koláč dělám moc ráda. Je totiž báječně univerzální a hodí se do něj jakékoliv ovoce. Výborný je například i s rebarborou, třešněmi či meruňkami...


Na těsto (pro nižší koláč vystačí i na klasický větší plech):


  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 bílý jogurt (150ml)
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko dle potřeby
  • ovoce dle potřeby

Na makovou náplň:

  • 200g mletého máku
  • 250ml mléka
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru
  • rum dle chuti


Na drobenku: 

  • 5 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce pískového cukru
  • 2 lžíce másla

Těsto se připravuje naprosto klasickým způsobem: vejce vyšlehat s cukrem do pěny, přidat olej, jogurt, mouku a prášek do pečiva. Mléko přidejte jen v případě potřeby, aby šlo těsto pohodlně vylít na plech. Ten vystelte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou. Nalijte těsto, naskládejte ovoce a zasypte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním mouky, cukru a změklého másla. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně půl hodiny. 

Pokud budete chtít dát do koláče i mák, pak jej v hrnci zalijte mlékem a chvíli za stálého míchání vařte. Oslaďte a dochuťte troškou rumu. Navrstvěte na těsto, poté vyskládejte ovocem a zasypejte drobenkou. 

Dětská specifika:
  • koláč s mákem bych zařadila do kategorie od 2 - 3 let především kvůli přítomnosti máku, který je takto tabulkově uveden (je silným alergenem, stářím navíc rád žlukne)
  • bez máku jako koláč s ovocem si myslím, že je vhodný pro děti od jednoho roku

1 komentář: