pátek 7. srpna 2015

Kakaová mléčná rýže s kokosem (od 2 - 3 let)


Základem tohoto receptu je mladý kokos. V našich obchodech je to poměrně novinka (nebo alespoň já jsem ho zahlédla teprve před nedávnem) a jde o kokos, jehož slupka ještě neztvrdla dlouhým zráním, a je jen osekaná od svrchní světlé vrstvy. Je plný úžasné voňavé kokosové vody, chcete-li mléka, a po vypití si můžete ještě užít i vnitřní měkkou dužinu - třeba právě do tohoto receptu.

Na 2 porce:

  • 50g kulatozrnné rýže 
  • 200 ml plnotučného mléka + 2 lžíce pro lepší rozmixování kokosu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • dužina z jednoho mladého kokosu
  • špetka soli
  • brusinková (nebo jiná) marmeláda a nepražené kakaové boby na ozdobu


Rýži zalijte mlékem, přidejte lžíci moučkového cukru a špetku soli a uvařte - dokud se mléko do rýže nevsaje a nevytvoří kaši. Do ještě teplé vmíchejte kakao a odložte do lednice vychladnout. Mezitím si vyrobte kokosové pyré. Vydlabejte dužinu z kokosu, přidejte trošku mléka a lžíci cukru a v mixéru rozmixujte na kaši. Tu poté navrstvěte na již připravenou rýžovou. Ozdobte marmeládou a kakaovými boby, nebo čerstvým ovocem či jinak dle vlastní fantazie. 

2 komentáře:

  1. Kokosové vody přímo utrženého z palmy jsme si užili v Malajsii, ale tady jsem na něj bohužel ještě nenarazila. Čerstvá šťáva opravdu z kokosu sama stříká. :)) Vypadá to báječně! Právě u mě na FOODblogu probíhá Summer GiveAway o dva velké oleje společnosti Bohemia Olej. Budu ráda, když se zúčastníš! Corculum♥ Oleje se do kuchyně vždycky hodí. :) Měj se krásně! Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko díky, koukala jsem na to už před pár dny, ale nestíháááám. Přenechám někomu hravějšímu. Každopádně tě po očku sleduju ;)

      Vymazat