neděle 10. května 2015

Kuřecí stehýnka na jablíčkách a brusinkách (od 1 roku)


Rádi maso a sladké dohromady? Já ano! A rádi neustále něco nového? Já ano! A tak jsem prostě zaimprovizovala.. 

Suroviny na 4 porce:

  • 4ks kuřecích stehen (či jiného kuřecího masa, lépe s kostí)
  • 1 velké jablko
  • 2 hrstky sušených brusinek
  • vývar dle potřeby (vaříte-li pro starší, pak doporučuju bílé víno)
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru
  • na špičku lžičky skořice
  • sůl a pepř dle chuti

Kuřecí stehna obvyklým způsobem osolte a opepřete. Do pekáčku k nim přidejte 1 velké oloupané a na kostky pokrájené jablko smíchané s cukrem a brusinky (ty můžete předem ve víně namočit, pokud jste zvolili tuto variantu). Poté zlehka podlijte vývarem nebo oním vínem z brusinek, přiklopte a pečte na 180°C asi třičtvrtě hodiny. Poté sundejte poklici a ještě přibližně další čtvrthodinku opečte kůžičku dozlatova. Po upečení kuřecí stehna vyjměte, jablka a brusinky společně z částí výpeku rozmixujte na hladkou omáčku. Pokud chcete, můžete ji případně ještě zjemnit smetanou nebo doředit dalším vývarem/výpekem. Jako přílohu jsem zvolila kuskus, ale jistě se hodí třeba i rýže, jáhly nebo pečené brambory. 

Dětská specifika

  • recept především kvůli přítomnosti koření a cukru řadím do kategorie od 1 roku, ale za určitých předpokladů si dovedu představit i verzi upravenou pro mladší dítě (jen kuře s jablíčky, vařené ve vývaru)

2 komentáře:

  1. Trochu jsem abgrejdovala a udelala kruti masicko a misto brusinek dala hrozinky a bramborove pyre a vyborne. Opet jsem musela dceri (9.mesicu) pridavat. Dekuji za tento uzasny blog.

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu jsem abgrejdovala a udelala kruti masicko a misto brusinek dala hrozinky a bramborove pyre a vyborne. Opet jsem musela dceri (9.mesicu) pridavat. Dekuji za tento uzasny blog.

    OdpovědětVymazat