Dvě novinky v mojí kuchyni - tou první je multifunkční hrnec, který mi na pokusy věnovala společnost Tefal. Takže začínám zodpovědně pokusovat! :) Tou druhou je nádherný svazek českého chřestu, který jsem si přivezla ze Slavností chřestu v Ivančicích. Díky obojímu jsme dnes měli k obědu tuto dobrotu.
Suroviny na 2 porce:
- 100g rýže arborio (nebo jiné rýže na risotto)
- 200g kuřecích prsou
- 60g zeleného chřestu
- 1 malá šalotka
- cca 1/2 litru kuřecího vývaru
- 3 snítky tymiánu
- 2x oříšek másla
- sůl a parmezán dle chuti (od 1 roku)
Multicooker nastavíme na funkci FRY, rozpustíme v něm oříšek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a kostičky kuřecího masa, které jsme předtím zlehka osolili. Této funkci stačí 5 - 10 minut. Závěrem smažení nasypeme do hrnce rýži, promícháme a krátce společně orestujeme. Poté hrnec zastavíme, přepneme na funkci RISOTTO PILAF, podlijeme vývarem, přidáme čerstvý tymián, umístíme nástavec na vaření v páře, na který položíme chřest, a necháme vařit do té doby, než hrnec oznámí vyvaření vody. Poté ještě využijeme funkci udržování v teple, abychom nechali rýži v hrnci dojít. Na závěr zjemníme oříškem másla, případně dosolíme dle chuti. Podáváme se strouhaným parmezánem.
Pokud nejste šťastnými majiteli tohoto kuchyňského pomocníka, realizujte celý postup na sporáku v pánvi. Narozdíl od hrnce budete ale muset trošku více míchat a vaření hlídat, vývar/vodu doporučuju do risotta dolévat postupně - vždy nechat rýži vypít všechnu tekutinu a opět dolít.
A můj tip: Pokud nevaříte pro děti, podlévat můžete na střídačku taky bílým vínem.
Žádné komentáře:
Okomentovat