S červenou řepou mám problém. Možná ho máte taky a možná se i vám uchoval už z dob školních jídelen, kdy se ona červená hmota bez chuti roztékala po talíři s něčím podobně bez chuti a zápachu. Nicméně nikdy se nemá říkat nikdy, a tak se na stará kolena snažím dát jí druhou šanci. Toto je druhé jídlo z řepy a musím říct, že výsledek je rozhodně 2:0 pro řepu :))
Na lívanečky (cca 15 kusů):
- cca 150g uvařené červené řepy (je to přibližně jedna středně velká)
- 200ml plnotučného mléka
- 100g hladké špaldové mouky (jistě může být i klasická)
Řepu nejdříve očistěte a nejlépe v celku uvařte. Záleží na její velikosti, ale může to trvat přibližně třičtvrtě hodiny. Můžete ji také upéct a při pečení si také můžete pomoct alobalem. Uvařenou pak oloupejte, nakrájejte na kostky a v mixeru s přibližně polovinou mléka umixujte do hladka. Poté postupně vmíchtejte i zbylé mléko a mouku. Množství, které jsem uvedla, berte spíše jako orientační - záleží na velikosti a šťavnatosti řepy. Výsledkem by měla být hmota nádherné růžovo-fialové barvy, která konzistencí připomíná hustější palačinkové těsto. Smažte na pánvi s nepřilnavým povrchem, na dobré pánvi to jde i bez tuku.
Na bylinkový tvaroh:
- 150g vaničkového tvarohu
- 100g zakysané smetany
- hrstka jarní cibulky
- hrstka nasekané pažitky
- sůl dle chuti
Uvedené ingredience smíchejte a dosolte dle chuti. Navrstvěte na lívanečky a můžete podávat.
Tak mě chutnaly moc. Dokonce jsem k nim přihodila i plátek kvalitní šunky a dip ze zakysané smetany s bylinkami. Manžel se synem bohužel tak nadšení nebyli :o( Škoda. Oli
OdpovědětVymazat