středa 18. února 2015

Dezert alá tiramisu v dospělé i dětské verzi (od 1 roku)



Odkrojky z valentýnského pečení, které mi zůstaly z vykrajování růžových srdíček do citronové babety, jsem se rozhodla zužitkovat na dezert do skleničky. Největší chuť jsem měla na tiramisu, ale protože kávový dezert jistě není pro děti to nejvhodnější, tady ho máte i s verzí číslo dvě, která potěší každého malého strávníka tak, že po té vaší dospělé ani nevzdechne ;))

Suroviny na 2 dospělé a 1 dětský dezert:

  • piškotové těsto (můžete stejně jako já použít zbytky z doma dělaného, postačí i prachobyčejný dětský či cukrářský piškot z obchodu)
  • 1 kelímek (250g) mascarpone
  • 1 kelímek (200g) zakysané smetany
  • vanilkový či obyčejný cukr dle chuti (vanilkový cukr si vyrábím sama, použila jsem asi 1 vrchovatou lžíci)
  • jahodový nebo jiný oblíbený sirup (či šťáva z ovoce)
  • půl šálku uvařené instantní kávy (velmi silné)
  • amareto či jiný likér dle chuti (i troška obyčejného českého rumu postačí)

V mixeru vyšlehejte mascarpone se zakysanou smetanou a (vanilkovým) cukrem, dokud se vše pěkně nespojí. Do skleničky nadrobte piškot a dospělou verzi bohatě pokapejte uvařenou kávou smíchanou s troškou oblíbeného likéru. V dětské verzi kávu nahraďte ovocnou šťávou či sirupem (ten můžete v případě potřeby také malinko naředit vodou). Na piškot dejte vyšlehaný krém. Pokud chcete, klidně můžete postup ještě jednou zopakovat. Nechejte pár hodin v chladu lednice, aby krém ztuhnul a piškot nasáknul. Zdobit můžete libovolným ovocem.

A odkud že ty odkrojky pochází? Z tohoto mého výtvoru: 


Pokud chcete vědět, jak měl vypadat původně, nebo vás zajímá návod, pak tady je. Myslím že obrázek je dosti výmluvný a netřeba více popisovat, takže řeknu jen: "Připravte se, že pracné to je jako čert! :D"


Žádné komentáře:

Okomentovat