pátek 28. listopadu 2014

Zapečená cuketa plněná kuskusem (od 7 měsíců)


Jedna z těch lehčích holčičích rychlovek, která má ovšem takové množství obměn, že se vám nikdy neomrzí. 


  • 2 cukety 
  • třičtvrtě šálku kuskusu
  • zelenina dle libosti (např. paprika, rajčata, cibule, jarní cibulka, lilek...)
  • koření dle chuti (zde jsem použila gomasio - což je mořská řasa nori a lněné semínko)


Cuketu, ať už kulatou nebo klasickou podlouhlou, lžící vydlabeme asi tak na půl centimetru od zelené slupky. Vydlabanou dužinu nasekáme najemno, totéž uděláme i s vybranou zeleninou. Přisypeme přiměřeně kuskusu a ochutíme dle svých představ. Kuskus nemusíme předtím nijak tepelně upravovat, neboť zelenina pustí šťávu, ve které se uvaří. Dáme do vymazaného pekáčku a zapečeme cca 30 minut na 180°C. 


Tato kulatá cuketa se v ničem neliší od klasické podlouhlé, snad jen že je mnohem rozkošnější :) V obchodech bývá k vidění málo, takže ji kupuju vždy, když na ni náhodou natrefím. Zpravidla to bývá v Lidlu. 



Stejně vynikající je naplněná i mletým masem, kuřecími nudličkami, šunkou a nebo rýží. 


Dětská specifika:
  • cuketa je vhodná pro děti od 6 měsíců
  • kuskus jakožto obilnina obsahující lepek je vhodná pro děti od období, kdy jsou na lepek zvyklé (zpravidla se podává okolo 7-8 měsíce věku)

  • koření dětem do 1 roku zcela vynecháme
  • taktéž pozor také na koření gomasio, které obsahuje lněné semínko (semínka mohou činit problémy)

Žádné komentáře:

Okomentovat