úterý 18. listopadu 2014

Květákový quiche (od 1 roku)



Ať už na teplý oběd, studenou večeři nebo jako svačinu na cesty, quiche si určitě zamilujete. S květákem je to navíc experiment, který mi myslím vyšel na jedničku.

Na těsto
  • 330g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 170g másla
  • 6g soli
  • 1 velké vejce (nebo 2 malá)
  • 60ml vody
Na náplň:
  • půl květáku
  • půl kelímku smetany ke šlehání
  • 1 menší cibule
  • 2 vejce
  • 100g šunky
  • 150g tvrdého sýra
  • sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice. Mezitím si obereme květák na malé růžičky a na deset minut předvaříme. Polovinu uvařených růžiček odložíme stranou a druhou polovinu umixujeme spolu s polovinou kelímku smetany. K pyré přidáme na oleji osmahnutou cibulku a šunku, zbylý květák, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. 

Těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr, vyložíme s ním kulatou zapékací misku, kterou jsme předtím vymazali sádlem, propícháme na několika místech vidličkou a na pět minut předpečeme v troubě. Poté do něj nalijeme květákovou směs a pečeme dalších cca 35 minut na 170°C.


Dětská specifika

  • smetana ke šlehání je vhodná od 1 roku, stejně jako cibule
  • tvrdý sýr některé tabulky dokonce doporučují od 2-3 let, vybírejte tedy kvalitní s nižším obsahem hůře stravitelných bílkovin
  • šetřete také muškátovým oříškem, který ve větším množství může mít halucinogenní účinky (nebojte se, v množství opravdu velkém :)
  • někdy se dětem do 3 let nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů: 1) Může být hůře stravitelné, 2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Proto dbejte na původ a kvalitu celozrnné mouky i pečiva nebo ji s klidným srdcem nahraďte bílou.

Žádné komentáře:

Okomentovat