pátek 14. listopadu 2014

Dýňovo-cuketové lasagne (od 1 roku)




Cuketovo-dýňové lasagne jsou výborným tipem na třeba sobotní oběd. Milují je i děti, takže když upečete pekáček této dobroty, určitě se po něm jen zapráší.

  • 150g těstovin lasagne
  • 150g šunky od kosti
  • 1 šálek dýňového pyré (je možné použít klasickou velkou dýni, stejně jako dýni hokaido či máslovou)
  • 1/2 cukety
  • 1 plechovka rajčat (případně adekvátní množství čerstvých)
  • 1 malá cibule
  • hrstka čerstvé bazalky či oregana
  • 1 - 2 lžíce cukru (dle kyselosti rajčat)
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl, pepř dle chuti
Na olivovém oleji dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou cuketu a šunku od kosti na nudličky. Poté přidáme konzervu nasekaných rajčat, šálek dýňového pyré (pozn. nejspíše by šlo nastrouhat dýni stejně jako cuketu, ale nezkoušela jsem, měla jsem už hotové pyré) a hrstku nasekané bazalky. Dle potřeby přidáme smetanu tak, aby se vytvořila řidší omáčka. Dochutíme solí, pepřem, pestem a cukrem.

Do vymazaného pekáčku klademe syrovou těstovinu, na ni vrstvu omáčky a parmezánu a opakujeme, dokud nevypotřebujeme všechnu omáčku. Končíme vrstvou omáčky a případně parmezánu. Těstoviny nepředvářím, v řidší omáčce se krásně uvaří samy.
Pečeme přikryté v troubě na 180°C přibližně 35 minut.


Dětská specifika:
  •  dětem do roka je možné udělat ve verzi bez koření, rajčat (alergen) a cibule (alergen)
  • u malých dětí také pozor na pesto - obsahuje piniové oříšky
  • u starších můžeme naopak místo šunky použít anglickou slaninu


Žádné komentáře:

Okomentovat