úterý 19. července 2016

Šmakouní vločkové lívance (od 1 roku)

Už jsem vám to pravděpodobně říkala tak stokrát, ale abych se ospravedlnila: naše žížala je prostě milovník lívanců a palačinek, a tak je dělám asi častěji než bych chtěla, ale snažím se do nich vždycky schovat něco, co má trošku nutriční hodnotu. Tak dneska tedy takto :-) 

Na cca 15 lívanečků:

  • 1 hrnek (90g) vloček - použila jsem kombinaci špaldových a žitných, fungovat jistě bude i s klasickými ovesnými či jinými
  • 2 plátky (půl balení, tedy 100g) Šmakouna - použila jsem meruňkový, ale zvolte příchuť dle libosti a nebo klidně i natural (nahradit Šmakouna můžete tvrdým tvarohem ke strouhání)
  • 300 ml mléka (1 zcela plný hrneček)
  • 1 vejce



S přípravou je potřeba začít alespoň tak půl hodinky předem, kdy si ovesné vločky zalijete mlékem (chcete-li proces urychlit, můžete i teplým). Nechte vločky, aby mléko vsákly. Poté k nim rozklepněte ještě vajíčko a nalámejte dva plátky Šmakouna. Všechno společně mixněte v nějakém smoothie makeru nebo nádobě tyčového mixéru na hladkou kaši. Smažte na nepřilnavé pánvi - ta moje to zvládne zcela bez tuku. Pokud použijete ochuceného Šmakouna, dají se pak lívanečky jíst i bez marmelády - jsou po něm totiž sladké. 

Dětská specifika
  • vzhledem k přítomnosti Šmakouna, což je bílkovina (i v případě, že byste jej nahradili tvarohem, který je taktéž bohatý na bílkovinu) řadím do kategorie od 1 roku. Taktéž mléko po prvním roce. 

4 komentáře:

  1. Tam ty musím zkusit, zní to famózně a velmi jednoduše. Třeba bude tohle konečně zdravá varianta, která nám bude chutnat.
    Zatím se mi nepodařilo najít recept na palačinky, či lívance, které by nebyly z klasické hladké bílé mouky a chutnaly nám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte, a já ať tam schovám cokoliv, tak hlavně že to vypadá jako palačinka/lívanec :-)) Ještě je tu recept jen na čistě vločkové bez šmakouna, taky šmakouní palačinky, vločkové palačinky a časem přidám ještě palačinky ze žitné mouky :)

      Vymazat
  2. Mohla bych se Vás zeptat, jakou používáte pánev? Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám I-Premium Stone od Tescomy (http://www.tescoma.cz/vareni/panve-a-poklice/i-premium-stone/602430-panev-i-premium-stone-30-cm) a palačinkovou od Royalty Line (http://www.royaltyline.cz/panve-s-mramorovym-povrchem/palacinkova-panev-s-mramorovym-povrchem-rl-cp28m-o-prumeru-28-cm/). Obě jsou na palačinky a lívance perfektní a na obou smažím i zcela bez tuku :)

      Vymazat