čtvrtek 16. června 2016

Celozrnné jahodové knedlíky (od 1 roku)

Nevím, kterému mámení jsem to podlehla (asi že jsem už myslela na to, až budu mít tuhle dobrotu na talíři?), když jsem v obchodě koupila tvrdý tvaroh s tím, že z něj udělám knedlíky. No, samozřejmě že se většinou dělají z měkkého. Nevadí, řekla jsem si, bude výzva, a když už v tom teda tak plavu, místo klasiky udělám rovnou nějakou zdravější verzi. Takže kromě tvrdého tvarohu šla do knedlíčků i celozrnná špaldová mouka a výsledek vám nyní nesu. Myslete na to, že je to v podstatě "dieta" :-)))

Na cca 10 knedlíčků (2 dospělé a 1 dětská porce): 
  • 200g tvrdého tvarohu
  • 70g špaldové celozrnné mouky (samozřejmě s klidem můžete nahradit i klasickou bílou hrubou)
  • 40g cukru moučka
  • 1 vejce
  • jahody dle potřeby


Na jahodovo-mátový přeliv: 
  • 200g jahod
  • 3 lžíce smetany ke šlehání 
  • 1 lžička moučkového cukru
  • cca 15 větších lístků máty



Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, cukr a mouku a zpracujte na lehounce lepivé těsto. Pokud by se vám zdálo těsto lepivé příliš, přidejte ještě trošku mouky, každá totiž saje jinak. Nechte čtvrt hodinky odpočinou. Poté dělejte v ruce malé placičky, do kterých zabalíte větší jahodu. Výhodou tohoto těsta je, že i když se vám při balení jahod semtam podaří udělat dírka, v pohodě ji zpátky zalepíte. Hotové knedlíčky odkládejte na pomoučený vál a poté vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou na povrch (dle velikosti knedlíčku). 


Servírujte přelité jahodovo-mátovou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše rozmixováním jahod, smetany, moučkového cukru a máty. 

Dětská specifika
  • tvaroh je vzhledem k obsahu bílkovin vhodný až od 1 roku
  • problematická může být celozrnná mouka, která je hůře stravitelná, na druhou stranu má větší hodnotu než mouka bílá
  • jahody jako alergen jsou taktéž doporučovány od 1 roku 

Žádné komentáře:

Okomentovat