čtvrtek 19. května 2016

Bulgur s grilovanou zeleninou (od 9 měsíců, dle výběru zeleniny)

Využila jsem dnešního pěkného počasí k práci na zahrádce. Trošku jsem se tam ale zapomněla, takže oběd musel být opravdu rychlovka. A jednoduchá, to samozřejmě :-)

  • 1 hrnek (čtvrtlitrový) bulguru
  • 2 hrnky na kostičky nakrájené libovolné zeleniny (použila jsem cherry rajčátka, dýni, cuketu a červenou papriku)
  • 2 vejce (do 1 roku pouze žloutky)
  • směs sušených bylinek (použila jsem směs Fit Koření, složené z: oregana, tymiánu, bazalky, medvěďáku, kmínu a libečku)
  • sůl a případně i pepř dle chuti


Jednodušší už to fakt být nemůže. Nakrájenou zeleninu dejte do pekáčku a pokud budete k jídlu připravovat i maso, můžete přidat i to. Osolte a okořeňte, podlijte malým množstvím vody (řekněme tak do výšky 2mm) a pekáček šoupněte na střední grilovací stupeň do trouby. Nechte ho tam přibližně půl hodinky - dokud se povrch neopeče a nezačne zlátnout.


Mezitím si připravte bulgur dle návodu na obalu. Existuje více variant, některý se vaří, některý už předvařený je, proto se řiďte právě oním postupem z etikety. Hotový slijte od případné přebytečné vody, smíchejte s grilovanou zeleninou včetně výpeku a postavte na sporák. Rozklepněte dvě vejce, pořádně promíchejte a krátce provařte. Bulgur díky tomu krásné zvláční. 


Dětská specifika:
  • dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a opatrní jsme i s ostatním kořením
  • celé vejce je vhodné pro děti až po prvním roce. Pokud budete pokrm připravovat mladším, použijte pouze žloutek, a nebo ještě lépe - odeberte jim jen bulgur smíchaný se zeleninou ještě předtím, než do něj vejce vůbec dáte (je to trošku "nebezpečný" proces s rizikem, že se vejce tepelně dostatečně neupraví).

2 komentáře:

  1. Zdravím, chystám se to dneska zkusit, je to na kolik porcí? Potřebovala bych 2 dětské jen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle budou spíš tak 2 - 3 dospělé porce, udělala bych z poloviční dávky. Ať prckům chutná :-)

      Vymazat