pátek 24. července 2015

Cizrnové brownies (od 2 - 3 let)

Další variace z cizrnového těsta. Bez mouky. A mňam! :)


Na brownies:

  • 1 plechovka cizrny (cca 300g)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce medu či sirupu (nebo více či méně - prostě dle chuti)
  • 2 lžíce arašídového másla (lze vynechat)
  • 1 kypřící prášek (použila jsem bezfosfátový)


Cizrnu slijte od nálevu (pozor, ten nevylévejte, je totiž takřka kouzelný! ;) a dejte do mixeru spolu se dvěma vejci a medem či sirupem. Umixujte v hladkou kaši. Poté už jen lžící vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřící prášek. Rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud máte plech větší, než kolik máte těsta, vůbec nezoufejte - těsto by se nemělo roztékat, takže ho na plech prostě namažte v takové vrstvě, jakou si přejete. Brownies by měla být nižší a uvnitř vláčná buchta, skoro až placka, takže přibližně centimetr vysoká vrstva těsta bohatě stačí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 minut. Raději méně a kousek odkrojte, než abyste je přesušili. Před krájením nechte zcela vychládnout, obraťte a pečící papír opatrně odlepte - těsto je totiž velmi křehké a je potřeba s ním pracovat opravdu opatrně. Ono vám to ale na chuti vrátí, věřte mi ;) 


Na meruňkovou omáčku:


  • cca 6 - 8 meruněk
  • 1 menší jablko
  • lžíce marmelády, případně cukr, pokud budete chtít omáčku dosladit


Meruňky přepulte, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky. Podlijte troškou vody a uvařte do měkka (může to trvat tak 10 minut). Pokud vaříte pro dospělé, nebojte se přidat i drc rumu nebo jiného alkoholu. Po uvaření rozmixujte na hladkou kaši, můžete použít i marmeládu k doslazení, ideálně z toho stejného ovoce (čili meruňkovou :)). 

A co s tím nálevem z cizrny? 

Jak jsem psala v úvodu, určitě jej nevyhazujte. Jelikož jde o čistou bílkovinu, stejně jako je bílek z vejce, dá se s touto tekutinou kouzlit stejně tak. Zkuste ji vyšlehat. Budete mít stejně krásnou pěnu, jako z vaječného bílku. Když ji navíc dosladíte, garantuju vám, že její původ nikdo ani nepozná. Můžete ji podávat spolu s dezertem, zapéct shora a nebo zkusit udělat pusinky. 

Dětská specifika
  • recept řadím do kategorie od 2 - 3 let vzhledem k přítomnosti kakaa a také arašídového másla
  • ostatní suroviny jsou podle mě od 1 roku bez problému

4 komentáře:

  1. Zdravím, dala by se prosím použít cizrna vařená? Poloviční množství (150 g) v suchém stavu by mohlo dát 300 g po uvaření... Co myslíte? Děkuji moc za odpověď. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, určitě to půjde, jen to nemám vyzkoušeno, takže s tím množstvím nedokážu říct přesně, ale tak nějak jak píšete bych to udělala :) Když by náhodou zbylo, lehko se to spotřebuje někam jinam :)

      Vymazat
  2. Barčo super receptím :-) Šla jsem na něj s tím že mám všechny ingredience a ejhle.Já se v obchodě přehmátla a vzala jsem místo cizrny plechovku s nápisem Bílé fazole.(Někdy je ta mateřská náročná :-D ) Tak místo cizrny jsem dala bílé fazole a užasný.Byla jsme i manželem pochválena :-) A příště zkusím cizrnu :-D
    Děkuji za super receptíky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z fazolí se taky peče, takže zas až tak osudný přehmat to nebyl ;) A aspoň to někdo vyzkoušel, tak teď jsem na řadě já a díky za referenci :)

      Vymazat