Co je domácí, to je prostě nejlepší! U jogurtu jde zároveň i o nemalou úsporu peněz, protože z jednoho kelímku naděláte mnohonásobnou parádu - přiližně pět dalších jogurtů. Stačí jen využít přirozené schopnosti mléčných bakterií množit se. Tak se milujme a množme jogurty! :D
Úvodem jen pár slov a tom, na jakém principu vlastně výroba domácího jogurtu funguje a co je potřeba zvážit. Jak jsem psala již v úvodním nadpisu,je potřeba "naočkovat" mléko a zajistit bakteriím správné podmínky pro to, aby se krásně množily. Tou hlavní, základní a nezbytnou podmínkou pro jejich růst je teplota. Ta nejoptimálnější pro množení je 40°C a je potřeba ji udržet přibližně po dobu 8 hodin, aby nám bakterie přeměnily mléko na jogurt. Můžete se pokusit vytvořit tyto podmínky v domácím prostředí, a to například v peřinách či blízko zdroje tepla, ovšem v dnešní moderní době můžete k tomuto využít také chytrých přístrojů, které to udělají za vás. Jogurtovače jsou sice dnes záležitostí několika málo stovek, já jsem ovšem využila multicooker - mého všestraného kuchyňského pomocníka, který krom jiného má i funkci pro výrobu jogurtu.
Jak bakterie získáme? Můžete pořídit jogurtovou kulturu. Přiznávám se, že nevím ani jak, ani kde. Ani to nepotřebuju. Stačí prostě obyčejný bílý jogurt. Jelikož tento je můj první, nemohu napsat zkušenosti s různými značkami, ale do receptu vám určitě přesně uvedu alespoň ten jeden, který jsem použila konkrétně pro tento domácí jogurt. Ač jsem myslela, že to bude složitější bádání a víceré zkoušení, než objevím ten pravý, správný a dokonale hustý, musím říct, že jsem velmi mile překvapená. Jogurt je opravdu hezky hustý, dokonce hustější než originál, který jsem použila na jeho výrobu. I chuťově se moc povedl a navíc - můžete si jej ochutit jak jen je vám libo :)
Závěrem se sluší také podotknout ještě něco málo o rizicích, které s sebou konzumace domácího jogurtu nese. Totiž stále jde o živé kultury a je potřeba zajistit co největší hygienu, abychom si ve sklenici nenapěstovali i něco, co rozhodně baštit nechceme. Sklenice je tedy potřeba vždy dobře umýt, ideálně i vyvařit nebo umýt v myčce, která vyvíjí teplotu mnohem vyšší, než jakou jsme schopni udržet při mytí nádobí v rukou. Veškeré nádobí používejte vždy dokonale čisté a stejně tak si také dobře umyjte ruce.
Na cca 600g jogurtu (4 přesnídávkové sklenice):
- 500ml čerstvého plnotučného mléka (použila jsem zn. Pilos z Lidlu)
- 200g bílého jogurtu (použila jsem zn. Pilos z Lidlu)
Teorii už máme za sebou, takže dále už je to opravdu jednoduché. Bílý jogurt dobře promíchtejte ve mléce. V originálním receptu ho bylo dokonce použito o polovinu méně - čili 100g - ovšem měla jsem celý velký kelímek a taky i trošku strach, abych jogurt neměla příliš řídký, proto jsem jej dala více. Pokud máte jen menší 150g kelímek, jistě vám taky postačí. Mléčnou směst nalijte do sklenic, pečlivě uzavřete víčka a nechte při oněch 40°C odpočívat přibližně 8 hodin. V multicookeru použijte funkci YOGURT, čas 8 hodin.
Po dokončení úpravy doporučuji jogurt ještě na čas přesunout do lednice, pokud ho nechcete konzumovat lehce teplý. V případě, že si jogurt chcete zpestřit nějakou příchutí, tuto dejte na dno sklenice a až poté zalijte mléčnou směsí. Použít můžete například ovoce, marmeládu, oříšky, nutellu, vločky apod.
Po dokončení úpravy doporučuji jogurt ještě na čas přesunout do lednice, pokud ho nechcete konzumovat lehce teplý. V případě, že si jogurt chcete zpestřit nějakou příchutí, tuto dejte na dno sklenice a až poté zalijte mléčnou směsí. Použít můžete například ovoce, marmeládu, oříšky, nutellu, vločky apod.
Takže když přidám na dno čerstvé ovoce či něco podobného, jogurtu se nic nestane? Pořád jsem se toho trochu bála...:-) Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatKristýnko, přiznávám se, že mě tato otázka ani nenapadla, prostě jsem dala na dno ovoce (brusinky a třesně) a zalila tou mléčnou směsí. Dívala jsem se do receptáře multicookeru, který jsem k němu dostala, a tam to udělali úplně stejně, takže předpokládám, že je to tak v pořádku a nic se nemůže stát :)
OdpovědětVymazatdá se to i do trouby, když nemám jogurtovač?
OdpovědětVymazatPřiznávám se, že mě ani nikdy nenapadlo zkoušet, takže nedokážu odpovědět. V troubě se podle mě dost obtížně zajistí stálá teplota a navíc, většina z nich začíná výhřev na minimálně 50°C.
Vymazat