čtvrtek 14. května 2015

Pstruh lososovitý s brokolicovým pyré (od 1 roku)

Jako obvykle je to jednoduché, rychlé, dia i baby friendly a snad i dobré. Nebo alespoň u nás jsme si pochutnali :)

  • 2 porce pstruha lososovitého (nebo lososa)
  • 1/2 menší brokolice
  • cca 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl a koření na ryby dle chuti

Pstruha ochuťte oblíbeným kořením na ryby (používám citronový pepř) a osolte, přemístěte do lehce vymazaného pekáčku a dejte do trouby předehřáté na 180°C. Pečte přibližně 15 - 20 minut, záleží na velikosti a síle filetu. Na růžovou kůrčičku shora ale určitě nečekejte, mohli byste si tak tuto výbornou a šťavnatou rybku vysušit. 

Než trouba vykoná svou práci, připravte brokolicové pyré. Brokolici obranou na růžičky vložte do osolené vroucí vody a povařte do měkka, což trvá cca 5 minut. Pro tuto fázi přípravy mám pro vás ještě jednu babskou radu. Do vody přidejte na špičku lžičky jedlé sody a chlebovou kůrku. Soda by měla uchovat brokolici krásně zelenou barvu a chlebová kůrka by měla pohltit typický pach vznikající při jejím vaření. Nevím jak to druhé, ale to první funguje rozhodně! ;) Uvařenou brokolici prostě a jednoduše umixujte s bílým jogurtem na hladké pyré, dosolte dle potřeby, přidat můžete i případný výpek z lososa a stejně tak můžete naředit i troškou vývaru nebo méně zdravě také smetanou, která dodá omáčce teprve ten správný šmrnc. Musím ale říct, že i zjemněná bílým jogurtem, jako je v tomto receptu, mi moc chutná. Jogurt totiž dodá příjemnou kyselkavou chuť, kterou mám ve spojení s lososem velmi ráda, jen mnohdy si k ní dopomáhám spíše citronem nebo bílým vínem (ani jedno vám ovšem rozhodně nevymlouvám :))

Pokud budete k jídlu jako zeleninovou přílohu chtít uvařit i chřest, doporučuji jej přidat na 2 - 5 minut k osolené brokolici. Stejně tak můžete v téže vodě zároveň vařit i brambor jako přílohu. 

Dětská specifika:
  • rybí maso jako velký alergen je v tabulce, o kterou se opírám při stanovování věkové hranice receptů, uvedeno od 1 roku. Jelikož ale mnohé národy rybou dokonce i začínají, ani já bych se nebála zařadit ji s určitou opatrností už před prvním rokem. Pokud k tomuto přihlédnu, je ostatními ingrediencemi (samozřejmě vyjma soli a koření) recept vhodný pro děti přibližně od 8 měsíců. 


2 komentáře:

  1. Něco úžasného...ani nevím, co mě víc chutnalo, zda ryba nebo pyré. Super recept, určitě jsem ho nedělala poprvé a naposled :-)

    OdpovědětVymazat