čtvrtek 8. ledna 2015

Kouzelně univerzální boloňská omáčka (od 1 roku)

Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel. 
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 300 g mletého masa
  • 50 ml červeného vína
  • 1 plechovka rajčat (nebo odpovídající množství čerstvých, oloupaných od slupky)
  • sůl, pepř, bazalka
  • olivový olej
  • někdy se ještě také používá celer, ten u nás neradi, takže jej vynechávám
Na olivovém oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Po chvíli přidáme mleté maso, které v pánvi pečlivě "rozmašírujeme", aby se snadněji opeklo ze všech stran. Společně orestujeme dozlatova a podlejeme červeným vínem (správně se dává vína mnohem více a omáčka se také vaří déle, ale to už bychom byli v kategorii dospělých majících spoustu času :)). Jakmile víno trošku zasyčí a odpaří se alkohol, přidáme nasekaná rajčata a necháme společně dusit, dokud se neodpaří voda. Závěrem ochutíme solí, pepřem a bazalkou, můžeme použít také muškátový oříšek, pesto nebo česnek, abychom omáčce trošku změnili chuť.
Kuskus (na 1 dospělou porci to dělá asi tak půl šálku syrového kuskusu) přelijeme vroucí vodou asi tak 1 cm nad okraj misky, přiklopíme a necháme pět minut odstát. Krásně vodu nasákne a nemusí se vařit. 


Můj tip: Pokud máte omáčku hodně vodnatou a nechcete ji dlouho vyvářet, pokuste se ji od vody trošku slít. Tuto ochucenou rajčatovou šťávu pak můžete použít při spařování kuskusu a dáte mu tak další chuťový rozměr ;) 

Dětská specifika
  • rajčata jsou alergen a doporučuje se je zařadit až po prvním roce věku. Můžete je vyzkoušet i o něco dřív, ale případnou reakci si pohlídejte a vyvarujte se dalších alergenů ve stravě v následujících 3 dnech. Citlivějším dětem doporučuju pečlivě oloupat a vybrat zrníčka.
  • cibule je taktéž vhodná až od 1 roku, a to ze stejných důvodů jako rajče
  • mám za to, že alkohol se z vína vypaří, ale pokud se bojíte, prostě jej nahraďte vodou nebo vývarem




Žádné komentáře:

Okomentovat