pátek 2. ledna 2015

Hovězí se šípkovou (od 1 roku)


Na nákupech v Německu jsem narazila na šípkovou zavařeninu za pár kaček. A protože sehnat ji u nás je docela vzácnost, okamžitě jsem po ní sáhla. Ke kančímu jsem se bohužel už tak snadno nedostala, takže jsem jej nahradila hovězím a pochutnali jsme si i tak :)

  •  1 kg hovězího masa (použila jsem obligátní kližku, ale dala jsem si docela práci s jejím očištěním a odblaněním, doporučila bych pro děti i něco libovějšího, třeba zadní maso)
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100g slaniny (nemusí být, pokud dítěti dávat nechcete)
  • 4 lžíce cukru krupice
  • šípková zavařenina (cca 200g)
  • 100ml červeného vína
  • 200ml pomerančové šťávy
  • vývar
  • snítka tymiánu
  • snítka majoránky
  • hvězdička badyánu
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, celý pepř, mletá skořice a citronová šťáva dle chuti

Maso očistíme a nakrajíme na kostky, nebo jej můžeme i prošpikovat zeleninou a slaninou. V pánvi si rozpálíme trošku tuku (nejlépe sádla), maso na něm zprudka zatáhneme a dáme stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a kořenovou zeleninu s cibulí, závěrem ji zaprášíme cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Vrátíme maso, přidáme k němu i všechno koření a zavařeninu, podlejeme vínem, pomerančovou šťávou a případně i vývarem tak, aby se vše dusilo. Necháme lehce bublat až do změknutí masa (dle druhu - tak něco přes hodinku). Maso poté vybereme a zeleninu projedeme tyčovým mixérem, nebo směs propasírujeme přes síto. Závěrem můžeme ještě dochutit solí a citronovou šťávou. 


Dětská specifika
  • cibule jakožto alergen se doporučuje od 1 roku, můžete ji ale vyzkoušet i dříve, stejně tak pozor i na celer
  • vzhledem k většímu počtu použitého koření a výraznému aroma omáčky nedoporučuju dětem do 1 roku, případně bez koření
  • pokud máte obavu, že by se alkohol nevyvařil, nahraďte prostě víno vývarem nebo vodou



3 komentáře:

  1. jéé, nemohla by si přidat fotku té omáčky. Asi už nemáš obal, že :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Báro, recept je vynikající!! (jako přílohu jsem připravila polentové kroketky z jiného Vašeho receptu).
    Jen by to hovězí mohlo být měkčí. Zkoušela jsem i déle vařit, ale pořád bylo maso trošek "žvýkavé". Nemám příliš zkušeností s hovězím, tak prosím o tip, jak na něj:), protože toto jídlo jistě brzy opět vařit budu.
    Váš blog znám krátce (zkusila jsem teprve pár receptů), ale jsem nadšená a rozesílám kamarádkám:)
    Děkuju za radu a přeju hezké dny!
    Michaela V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za pochvalu Míšo, moc mě to těší :-) Co se týče hovězího, ono potřebuje opravdu více času na to, aby změklo. Je možné, že jste měla nějakou "tužší krávu" :-))), ale nemůžu zkrátka poradit jinak než vařit déle. Já nechávám hovězí vařit jen na nízký stupeň, aby jen neznatelně bublalo, a vařím tak třeba i tři hodiny. Trvá to sice dýl, ale chuťově je takto upravené maso (říká se tažení nebo pomalé vaření) zkrátka o level výše. Takže příště zkuste vařit dýl, třeba aspoň ty dvě hodiny, a věřím, že to bude lepší :-)

      Vymazat